Mindfulness

Leven met aandacht

Wat is mindfulness?

Mindfulness is simpelweg met je aandacht in het hier en nu zijn. Je kunt het woord mindfulness ook wel vertalen naar ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. We kennen allemaal wel het gevoel wat we ervaren als we een lied horen wat we mooi vinden. Of ons favoriete gerecht wat we zo lekker vinden. Onze gedachten zijn dan stil en kunnen we volledig opgaan in dat moment. Dit is het tegenovergestelde van onze automatische piloot. Leven en werken zonder ons bewust te zijn van waar we mee bezig zijn. Fysiek aanwezig zijn, maar de aandacht ligt elders. We laten ons vaak meeslepen door gedachten en gevoelens die te maken hebben met het verleden, de toekomst of wat er in het heden anders zou moeten zijn. Daardoor verliezen we de aandacht voor het huidig moment, het nu.

Je bent waar je aandacht is.

Mindfulness helpt je bij het bewust sturen van deze aandacht. Wanneer je je aandacht kunt sturen, kun je ook afstand nemen van onprettige of chaotische gedachten. Waar mensen vaak gewend zijn automatisch op te reageren, leert mindfulness je om bewuste keuzes te maken.

De effectiviteit van mindfulness:

De effectiviteit van mindfulness is wetenschappelijk aangetoond: zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak vinden er positieve veranderingen plaats.

Een aantal positieve veranderingen kunnen zijn:

 • Bewustwording: van je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties, gedrag en grenzen. En voelt dat je hier meer invloed op kunt uitoefenen.
 • Je kunt op een meer intensere manier genieten van het leven.
 • Meer energie, minder stress en over het algemeen een stuk meer rust.
 • Je leert je beter te kunnen concentreren en je grenzen aan te geven.
 • Vermindering van: Stress, vermoeidheid, depressie, angst, pijn en gevolgen van tegenslagen.

Inhoud cursus:
Deze cursus is vooral praktisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat we veel gaan oefenen en ervaren. We gaan je aandacht en opmerkzaamheid trainen en krijg je tools om deze in je leven eigen te maken.

Voor wie:
Voor iedereen die met meer aandacht in het hier en nu wil zijn en beter wil leren omgaan met situaties die ons voordoen in het leven. Voor iedereen die anders wil leren omgaan met werkstress, minder geleefd willen worden door ongewenste emoties, spanning, pijn of andere klachten.

Hoe ziet het eruit?

 • 8 weken les.
 • Per week 2 uur les.
 • Cursusmateriaal: Lesboek en audiobestanden om thuis mee aan de slag te gaan.
  (Yoga-mat en meditatiekussen wordt verzocht zelf mee te nemen. Deze zijn eventueel verkrijgbaar tegen vergoeding. Neem dan contact met mij op vóór aanvang eerste les.)
 • Evaluatie gesprek na de cursus (kosteloos)

De mindfulness cursus wordt aangeboden in zowel groepsverband als individu.

De kosten van de groepstraining bedraagt € 350,- p.p.

Voor een individueel traject bedraagt € 75,00 per les.

Deze prijzen zijn inclusief BTW.

Twijfel je nog of de cursus iets voor je is? Kom dan naar de Introductieavond Mindfulness. Daar kun je een kijkje nemen in de keuken van Mindfulness

Kijk in de agenda wanneer de eerstvolgende cursus plaatsvind.