Simpele mindfulness oefeningen voor je dagelijks leven

Het leven kan vaak snel aan je voorbij gaan. 
We willen er goed uitzien, gezond zijn, een of twee keer per jaar op vakantie én dan nog een weekendje weg, we willen dat de kids gelukkig zijn en dat ze het goed doen op school. We willen een goede partner zijn en het huishouden op orde. We willen ook allemaal voldoen op ons werk, er toe doen en vooral ook succesvol zijn, ieder op ons eigen manier. We willen een goede vriend of vriendin zijn, even sporten en nog zoveel meer. Voor je het weet is de week voorbij en plof je op vrijdagavond op de bank. Moe en leeg, op! Hoe komt het dat we zo bezig zijn met allerlei aspecten in ons leven, maar niet met onszelf? Waarom zitten we in ons hoofd vaak ergens anders, dan waar we op dat moment mee bezig zijn?

Je bent er minder bij met je hoofd. Je leeft op de ‘automatische piloot’. Je bent fysiek aanwezig maar met je gedachten ben je totaal ergens anders. Ik heb hieronder voor jou een paar simpele mindfulness oefeningen, die je gemakkelijk kunt toepassen in jou dagelijks leven. Zo kun je momenten pakken om in het nu te leven en zal je merken dat er meer rust en bewustwording in je leven komt. 
Deze oefeningen zijn simpel en zorgen ervoor dat jou dagen rustiger zullen aanvoelen, zodat je aan het einde van de dag dankbaar, tevreden en wie weet wel gelukkiger bent. 

Elke dag een beetje meer mindful in het leven staan zorgt al voor een tevreden gevoel aan het einde van de dag of de week. Dit zijn gemakkelijke oefeningen en kosten je dus niets meer (aan tijd) als dat je voorheen al deed. 

Mindful douchen
Deze situatie is uiterst geschikt om even een bewust moment voor jezelf te nemen. Doordat je dit al in jou (dagelijkse) routine doet, kost het je dus niets meer of minder. Het enige wat je anders gaat doen is je bewust maken dat je aan het douchen bent. Sluit je even af met de warme stralen die over je hoofd en rug lopen. Doe je ogen dicht en haal rustig adem. Kijk eens of dat je alle stralen over jou lichaam kunt voelen. Wordt je bewust van de temperatuur van het water. Of van de geur van jou shampoo. Ook op de momenten dat je je haar wast of je lichaam wast, doe dit dan met aandacht en bewustwording. 
Denk niet aan wat je allemaal moet doen vandaag of morgen. Blijf met je aandacht bij het douchen. 

Zet je telefoon op stil
Hoe vaak word jij afgeleid door je telefoon per dag? 
Je app meldingen, social media meldingen, emails, berichtjes, noem het maar op. Iedere keer als jij die ping hoort, ben je met de aandacht weg van het geen wat je aan het doen was. Zet je telefoon op stil. Al zijn het maar een aantal momenten per dag. Zodat jij je echt even kunt focussen op dat verslag op het werk, of op het bereiden van het avondeten. Of echt even aandacht voor de knutselwerkjes van je kinderen. En wat dacht je van die gezellige koffiedate met je vriend(in)? 
Zet je telefoon zo nu en dan op stil en probeer met je aandacht te zijn waar het op dat moment hoort te zijn. 
Misschien kun je hem zelfs ook eens wat vaker thuis laten? Met een boodschap doen bijvoorbeeld, of als je een stuk gaat wandelen. 

Tanden poetsen
Ik ga er even vanuit dat jij minimaal één keer per dag je tanden poets, misschien zelf wel vaker. Een uitgelezen kans om dit mindful te gaan doen. De volgende keer dat jij je tanden poets, doe dit dan met volle aandacht. Ga na hoe je tandenborstel in je mond voelt, hoe smaakt de tandpasta. Ga met je borstel bewust iedere tand af, voorzijde, achterzijde en bovenzijde. Kijk eens of je al jou tanden bewust kunt poetsen. Het is helemaal oké als je tussendoor afgeleid wordt door gedachten over wat die dag komen gaat, laat deze gedachten maar gewoon voorbijdrijven. Zodra je opmerkt dat je niet meer met je aandacht bij het tanden poetsen bent, keer je gewoon weer terug met je aandacht. Het levert je niet alleen een rust moment op, ook train jij je bewustzijn en je focus. Én natuurlijk niet te vergeten, een stralend gebit. 

Accepteren dat is wat is. 
En dan bedoel ik de kleinere dingen in je dagelijks leven, zoals lang moeten wachten in de rij van de kassa. Het is toch zo. De rij gaat niet sneller als dat het nu gaat, jezelf irriteren of mopperen heeft totaal geen zin. Je hebt er uiteindelijk alleen maar jezelf mee. Ook zo’n mooi voorbeeld is de file. Natuurlijk is file rijden niet leuk en wil je graag na een lange werkdag naar huis, maar door je te irriteren aan je voorgangers, gaat dan de file sneller? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Het enige wat er gebeurd is dat je zelf gefrustreerd raakt. Zet in plaats daarvan een heerlijk muziekje op, maak dit een bewust moment van rust. 

Naar bed gaan
Het naar bed gaan aan het einde van de dag vult iedereen voor zichzelf in. De een vindt het fijn om nog een boek te lezen, of om nog even wat televisie te kijken. De ander ploft op bed en is meteen in dromenland en de ander woelt en kroelt en kan de slaap maar moeilijk pakken. 
Wat een fijne oefening kan zijn is om de nacht in te gaan met de bodyscan. Als jij lekker onder je dekens in je bed ligt en klaar bent om te gaan slapen, ga dan eerst met je aandacht naar je ademhaling. Kijk eens hoe je ademhaling ervoor staat na deze dag. 
Daarna ga je met je aandacht langzaam van je tenen naar boven toe. Tenen, voeten, schenen, kuiten, knieen, zo steeds meer naar boven met als laatste je kruin. Ieder lichaamsdeel geef je even met jou focus de aandacht. Hoe gaat het met jou lichaam? Je hoeft er niet over te oordelen, je hoeft je er alleen maar bewust van te worden. Je scant je lichaam als het ware. Dit zorgt voor bewustwording van je lichaam, het werkt ontspannend en het zorgt ervoor dat je niet in slaap valt met (niet helpende) gedachten. 
Voor een heerlijke nachtrust. Ontspanning en rust.  

Dit zijn een paar simpele oefeningen die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijks leven. Het kost je niets, want deze dingen zijn er gewoon in je dagelijks leven. Het bewust worden en er anders mee om gaan maakt het dat je minder ‘in je hoofd’ zit en meer in het moment nu. 
Deze oefeningen komen o.a. ook voor in de cursus mindfulness. Samen gaan we deze oefeningen (en nog veel meer) integreren in jou leven, zodat dit jou automatische piloot gaat worden. Waardoor jij meer rust, kalmte, ontspanning en bewustwording in jou leven gaat krijgen. 
Succes én veel plezier met deze oefeningen! 

Ben jij benieuwd naar de mindfulness cursus? 
Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *